در جلسه اول، اهمیت حضور در دنیای دیجیتال و جایگاه آن در ارتقا کسبوکار امروز را بررسی کردیم. آمار و ارقام رو به رشد دنیای دیجیتال و همچنین مزایای استفاده از دیجیتال مارکتینگ نسبت به تبلیغات سنتی را بیان کردیم؛ ازجمله مزایای دیجیتال مارکتینگ میتوان به شناخت دقیق مخاطب، آگاهی از موقعیت جغرافیایی، امکان آنالیز و بهینهسازی، هدفمندی و مشخص بودن نرخ بازگشت سرمایه اشاره کرد؛ که هر یک بهصورت جداگانه در جلسه اول توضیح داده شدند.
همچنین گفته شد دیجیتال مارکتینگ شامل سه مرحله حضور، عرضه و تحلیل است که اجرای هر یک از این مراحل برای تحقق اهداف کسبوکار ضروری است. هر سه مرحله وابسته به یکدیگر هستند و برای رسیدن به موفقیت، این مراحل باید بهصورت مداوم اجرا شوند. در گام اول، باید هدف از انجام دیجیتال مارکتینگ مشخص شود. گام دوم، اطلاعرسانی در مورد این حضور از طریق شبکههای تبلیغاتی است و گام سوم، تحلیل دقیق رفتار کاربران بهمنظور بهینهسازی کمپینهای تبلیغاتی است.
در جلسه دوم دیجیتال مارکتینگ، به حضور آنلاین میپردازیم و برخی از بهترین روشهای حضور در دنیای آنلاین را مطرح و بهتفصیل آنها را بررسی میکنیم.
روش های حضور در فضای آنلاین
اگر اکثریت مشتریان کسبوکار شما آنلاین هستند، شما نیز باید با آنها همراه باشید. حضور قوی در دنیای آنلاین، امری ضروری برای استراتژی بازاریابی است و باعث آگاهی از برند شما و جذب مشتری میشود؛ اما قبل از شروع دیجیتال مارکتینگ باید هدف از انجام آن را مشخص کنید تا مکمل سایر استراتژیهای کسبوکار شما باشد. روشهای زیادی برای حضور آنلاین وجود دارد؛ انتخاب هر یک از این روشها به عواملی مثل نوع کسبوکار، هدف از حضور آنلاین، جامعه مشتریان هدف، مرحله رشد محصول بستگی دارد. ازجمله این روشها میتوان به وبسایتها، فهرستهای کسبوکار محلی، شبکههای اجتماعی و اپلیکیشنهای موبایل اشاره کرد. این جلسه به ابعاد مختلف وبسایتها بهعنوان رایجترین روش حضور آنلاین میپردازیم و در جلسه بعد سایر روشها را مورد بررسی قرار میدهیم. در انتهای جلسه بعد، این چهار روش را با هم مقایسه میکنیم تا کسبوکار شما متناسبترین روشهای حضور آنلاین را انتخاب کند.
راه اندازی یک وبسایت، گزینه اول برای حضور آنلاین
تبلیغ در فضای وبسایتهای معتبر ایرانی
مدیااد، به شما کمک میکند تا کمپینهای تبلیغاتی کسبوکار خود را در معتبرترین وبسایتهای ایرانی اجرا کنید و برند خود را در مقابل چشم مخاطبان هدفتان قرار دهید.
رایجترین روش پیوستن به دنیای دیجیتال، راهاندازی وبسایت است. وبسایتهای اولیه بروشورهای آنلاینی بودند که هیچ تعاملی با کاربر ایجاد نمیکردند؛ اما امروزه وبسایتها کاربردهای بسیار وسیعی دارند: به کاربران این امکان را میدهند که در آنها تحقیق کنند، با کارشناسان گفتوگو کنند، نظرات کاربران دیگر را بخوانند، ویدئو تماشا کنند، محصولاتی را خریداری کنند، سفارشها را دنبال کنند و… . وبسایت شما فرصتی عالی برای برقراری ارتباط با مشتریان است؛ جایی که مشتریان بالقوه میتوانند در مورد کسبوکار شما و آنچه به آنها ارائه میدهید، مطلع شوند. برای راهاندازی وبسایت ابتدا باید به امکانات آن برای تحقق اهداف کسبوکارتان فکر کنید. بسته به هدف کسبوکارتان، اطلاعات و امکانات لازم را در وبسایت قرار دهید؛ صفحه وبسایت شما ممکن است شامل شماره تلفن، ایمیل، آدرس و نقشه، درگاه خرید آنلاین و … باشد. در ادامه، به توضیح کوتاهی در مورد سرورها و نحوه سازماندهی آدرس وبسایتها میپردازیم.
وظیفه سرورها و هاست وبسایت
یک سرور(سرور مجازی یا اختصاصی)، کامپیوتری متصل به اینترنت است که اجازه میدهد اجزای تشکیلدهنده وبسایت شما (کد، متن، تصویر، ویدئو و …) را حفظ یا اصطلاحاً میزبانی کند. دلیل نامگذاری سرور ارائه دقیق محتوای درخواست شده است. شرکتهای بسیاری وجود دارند که فضای سرور شمارا اجاره و وبسایت شمارا میزبانی میکنند؛ بهعبارتدیگر، شما هزینه میزبانی را میپردازید تا آنها بهجای شما، جنبههای فنی سرور را اجرا کنند. هر سرور در جهان دارای آدرس مخصوص به خود است که آدرس IP نامیده میشود. IP، یک رشته طولانی از اعداد است که هر دستگاه متصل به اینترنت میتواند از طریق IP خود، سرور را پیدا و با آن ارتباط برقرار کند. تنها باید یک اسم مناسبتر بهجای آدرس عددی IP پیدا کنید که آن را آدرس وبسایت یا دامنه مینامند. درواقع یک سرور میزبان سایت شماست و آدرس سایت به مردم کمک میکند تا آن را پیدا کنند.
آدرس و سازماندهی وبسایت
نامی که بعد از www. قرار میگیرد بهعنوان آدرس سایت شناخته میشود تا کاربران از آن طریق شمارا پیدا میکنند؛ بنابراین انتخاب نام مناسبی که قبلاً توسط وبسایت دیگری انتخاب نشده است و مردم بهراحتی آن را به خاطر میسپارند، مسئله بسیار مهمی است. هر دستگاهی اعم از تبلت، گوشی هوشمند، لپتاپ که این آدرس را جستجو کند با سرور ارتباط برقرار خواهد کرد. در نتیجه این ارتباط، همه اجزای موردنیاز برای نمایش وبسایت (کد، تصویر، ویدئو و…) به آن دستگاه ارسال میشود. اولین صفحهای که مردم پس از تایپ آدرس سایت مشاهده میکنند، صفحه اصلی است. میتوان کاربران را از طریق یک منو در بالا یا پایین صفحه اصلی یا لینکهایی در قالب متن یا تصویر، به صفحات دیگر وبسایت هدایت کرد. نحوه صحیح هدایت کاربر در صفحات مختلف وبسایت ازجمله ویژگیهای مهم در یک وبسایت است. در ادامه با جزئیات بیشتری به ویژگیهای یک وبسایت خوب اشاره میکنیم.
9 ویژگی یک وبسایت مناسب و کامل
1- آدرس سایت (URL) مناسب
انتخاب نام مناسب برای وبسایت اولین گام پس از پرداختن به ایده طراحی سایت است و از اهمیت بالایی برخوردار است؛ زیرا این نام در آینده تبدیل به برند سایت شما خواهد شد. ویژگیهایی که باید برای این نام و ثبت دامنه در نظر بگیرید:
1- کوتاه باشد و در ذهن ماندگار شود؛ برای مثال HubSpot، WordPress، Twitter، Facebook و … . اختصار و بهیادماندنی بودن نام این سایتها آنها را به یک برند تبدیل میکند، اما در نظر داشته باشید که همواره کلمات کامل نسبت به کلمات اختصاری در ذهن کاربر بهیادماندنیتر خواهد بود.
2- نام دامنه شما ترجیحاً باید دربردارنده نام برند شما باشد؛ بهعنوانمثال، نام دامنه شرکت مایکروسافت، Microsoft.com است.
3- تلفظ آن ساده و صریح باشد و ازنظر املایی به گونههای متفاوت قابل نوشتن نباشد؛ برای مثال اگر نام سایت شما baroon است، کاربر ممکن است آن را به شکل barun وارد کند.
4- از کلمات کلیدی استفاده کنید. برای مثال اگر هدف سایت شما فروش آنلاین است، کلمه shopping بسیار کاربردی است یا اگر محتوای وبسایت شما با تکنولوژی در ارتباط است، استفاده از کلمه Tech بسیار مناسب خواهد بود.
5- منحصربهفرد و خلاقانه باشد.
6- از اعداد و خطوط ربط در آدرس و نام اصلی وبسایت استفاده نکنید.
7- مشخصکننده ماهیت کسبوکار باشد. توجه داشته باشید که علاوه بر نام دامنه، پسوند نیز نوع فعالیت سایت شمارا مشخص خواهد کرد، پس در انتخاب آن دقت کنید. پسوندهای مهم عبارتند از: